Kurkuma: cudowny lek przyszłości

kurkuma

Niedoceniana w polskiej kuchni kurkuma nie tylko barwi potrawy na piękny złoty kolor, ale także posiada mnóstwo dobroczynnych właściwości. Hinduscy praktycy medycyny ajuwerdyjskiej doceniają przede wszystkim jej działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Kurkuma łagodzi niestrawność żołądka, a takze obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz działa przeciwnowotworowo.

Brzmi jak cudowny lek przyszłości, prawda?

Jest jednak jeden szkopuł: aby odczuć jej lecznicze działanie, trzeba stosować kurkumę przez dłuższy czas. Oczywiście można dodawać kurkumę do ryżu, dań z fasoli czy ciecierzycy albo do zup. Istnieje jednak jeszcze łatwiejszy sposób na wprowadzenie kurkumy do codziennej diety: wystarczy co rano pić ciepłą wodę z cytryną i odrobiną kurkumy.

Oto przepis:

szklanka ciepłej (nie gorącej) wody

1/4 łyżeczki kurkumy

sok wyciśnięty z połowy cytryny

ewentualnie szczypta cynamonu

opcjonalnie kilka kropel miodu

Ważne, żeby dobrze wymieszać składniki, ponieważ kurkuma osiada na dnie szklanki.


Greenspirujące produkty:

2 thoughts on “Kurkuma: cudowny lek przyszłości

  1. Jakbym znalazła suplement z kurkuminą który dawałby leczniczą dawkę
    to byłabym w 7 niebie, no i cena żeby preparat nie był zbyt drogi,
    bo nie moge sobie na taki pozwolic.

    1. Niestety chyba sobie troszke poczekasz , większość tych tabletek nie dostarcza nawet połowy tej leczniczej dawki do organizmu , a kosztują krocie .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *