Quinoa: źródło wapnia w diecie bezmlecznej

quinoa_komosa_ryzowa

Kaszę quinoa, czyli komosę ryżową, uprawiano w Ameryce Południowej już około 5 tysięcy lat temu. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych była ona nazywana przez starożytnych Inków „matką wszystkich ziaren”, a władca Inków co roku osobiście dokonywał pierwszego zasiewu, używając do tego szczerozłotej łyżki.

Quinoa bogata jest w skrobię, białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto jest źródłem błonnika, fosforu, żelaza, witamin z grupy B i witaminy E. W jej ziarnach znajduje się więcej wapnia niż w mleku, a przy tym zawierają one magnez i krzem, które dodatkowo regulują i wspierają gospodarkę wapniową w organizmie. Dzięki takiej kombinacji składników wapń z komosy jest lepiej przyswajalny niż wapń z mleka – komosa jest zatem idealnym pożywieniem dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Poza tym quinoa nie zawiera glutenu, może więc być bez obaw spożywana przez osoby chore na celiakię i będące na diecie bezglutenowej.

Ziarna quinoa przyrządza się tak samo jak ryż, jednak ponieważ ich łupiny zawierają gorzkie saponiny, zaleca się dokładne przepłukanie ziaren przed gotowaniem. Komosę ryżową można podawać jako dodatek, zastępując nią ziemniaki, kasze, makaron czy ryż. Quinoa nadaje się także jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *