Sok brzozowy: skarbnica witamin i minerałów

sok_brzozowy_brzoza_oskola

Rosnąca powszechnie w Polsce, z charakterystycznie łuszczącym się pniem, do którego miłośnicy natury radzą się przytulić, by zaczerpnąć pozytywnej energii. Po sok brzozowy – słodkawą ciecz pozyskiwaną z pnia drzewa, zwaną także oskołą – sięgali już Słowianie, a Indianie nazwali ją „drzewem wsparcia”.

Sok z brzozy jest źródłem wielu cennych witamin i soli mineralnych. Zawiera między innymi łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, żelazo, potas, cynk, miedź, wapń, fosfor czy witaminy z grupy B. W medycynie ludowej stosowany jako środek zapobiegający nowotworom i chorobom serca,  a także wzmacniający odporność, regulujący przemianę materii i łagodzący bóle reumatyczne.

Świeży sok zbiera się wczesną wiosną, gdy brzoza zaczyna budzić się do życia – zanim pojawią się pierwsze liście. Sok brzozowy można zebrać samemu, wybierając do tego kilkunastoletnie zdrowe, rosnące z dala od szosy drzewo. W tym celu zwykle nawierca się w pniu otwór o średnicy około 1 cm i głębokości 3 cm, wkłada do niego metalową lub plastikową rurkę i podstawia pod nią naczynie. W ten sposób w ciągu doby udaje się zebrać nawet 5 litrów oskoły! Nieco mniej wydajna metoda to powieszenie butelki na końcu uciętej gałęzi. Sok brzozowy zebrany z pnia można wypić natychmiast lub przechować w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

Aby ożywić słodkawy smak soku z brzozy, a przy tym jeszcze bardziej podnieść jego walory zdrowotne, można dodać do niego sok z cytryny, żurawiny lub malin, albo odrobinę imbiru lub mięty.

Oskołę można także kupić w niektórych (dobrych) sklepach spożywczych, zielarskich lub ze zdrową żywnością, a także online, np. tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *