Syrop lawendowy na ochłodę i skołatane nerwy

syrop_lawendowy

Od razu przyznaję: przepis na syrop lawendowy nie jest mojego autorstwa – znalazłam go przypadkiem w Internecie i natychmiast dodałam stronę do ulubionych, ponieważ stwierdziłam, że to świetny pomysł na prezent. I rzeczywiście! Dwa dni temu obdarowałam znajomych butelką i… chyba zaskoczyło! Za tydzień testuję syrop na innej parze znajomych…

Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, np. dodałam sok wyciśnięty z dwóch (nie trzech) cytryn, ponieważ obawiałam się, że cytryna zabije smak i aromat lawendy. Poza tym w przepisie nie jest wyraźnie zaznaczone, czy do przygotowania syropu należy wziąć świeże, czy suszone kwiaty lawendy – ja użyłam suszonych pochodzących z uprawy ekologicznej. Kupując suszone kwiaty lawendy, zwracajcie tylko uwagę na to, aby była to lawenda spożywcza, np. w sklepie internetowym Blisko Natury 60 g suszonej lawendy spożywczej kosztuje niecałe 16 zł.

Samo przygotowanie jest banalnie proste:

  • zagotowałam ok. 700 ml wody i 650 g cukru – gotowałam płyn przez kilka minut, dopóki nieco się zagęścił
  • do syropu dodałam sok z 2 cytryn oraz szklankę suszonych kwiatów lawendy
  • całość gotowałam na bardzo słabym ogniu jeszcze ok. 15 minut
  • następnie wyłączyłam palnik, przykryłam garnek pokrywką i pozostawiłam syrop na całą noc, aby składniki „przegryzły się”, a płyn zyskał mocno lawendową nutę
  • nazajutrz przecedziłam syrop przez sitko i rozlałam do dwóch szklanych butelek z tzw. klipem (o obj. 0,33 l każda)

Syrop lawendowy jest baaardzo słodki, dlatego trzeba uważać z jego dozowaniem: na szklankę wody wystarczy jedna łyżka. Wypróbowałam też już czarną herbatę z syropem – już mała łyżeczka syropu nadaje jej intensywny lawendowy smak i aromat.

Podczas gotowania syropu w całym domu rozchodzi się urzekający zapach lawendy, który ma właściwości uspokajające. Dlatego polecam gotowanie syropu w piątkowy wieczór dla ukojenia skołatanych nerwów po długim tygodniu pracy. Czytałam także, że lawenda wspomaga pracę układu pokarmowego i trawienie, jednak myślę, że w tym wypadku zawartość cukru jest zbyt duża, a zawartośc lawendy zbyt mała, aby syrop oferował takie właściwości (w ten sposób działa raczej napar z kwiatów lawendy).

Podzielcie się wrażeniami w komentarzach!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *